home fysiotherapie voetreflexologie zwangerschapsreflexologie contact voorwaarden

Voetreflexologie

In december 2003 heb ik mijn diploma bij een erkende beroepsopleiding tot voetreflextherapeut behaald.

Voetreflexolgie is een natuurgeneeskundige behandeling, waarbij ik mij vooral richt op het optimaliseren van de processen in het lichaam en anti-stress.

Ik ben aangesloten bij de VBAG, deze beroepsvereniging stelt hoge eisen aan opleiding en nascholing. Daarom is in veel gevallen vergoeding mogelijk door uw zorgverzekering. Dit is alleen het geval wanneer er gezondheidswinst te behalen valt.


Wat is voetreflexologie?

Het is een behandelwijze die de mens als totaal beschouwt en benadert. Een klacht staat nooit alleen en de behandeling zal doorwerken op de mens als totaal (fysiek, mentaal en emotioneel). De methode is gericht om het zelfherstellend vermogen, dat ieder mens heeft, te stimuleren.


Hoe gaat het in zijn werk?

Horizontaal wordt het lichaam verdeeld in drie zones:
  • De eerste zone ligt op het gebied van de schoudergordel. De organen die zich boven of op deze zone bevinden zijn die van het hoofd en de hals.
  • Het tweede gebied bevat de organen van de borst en buikholte. De lijn loopt ter hoogte van de onderste ribben.
  • Daaronder bevindt zich de lijn van de buik en bekkenbodem.
Het lichaam wordt ook in tien verticale lichaamszones verdeeld. Ook de voet wordt weer verdeeld in deze zones. Omdat de linkervoet het linker deel van het lichaam reflecteert en de rechter voet het rechter deel, heeft een voet vijf zones. Beide voeten zijn het lichaam.

De reflexzones corresponderen met organen, klieren, spieren e.d.. Door deze reflexzones te behandelen gaan er impulsen naar desbetreffend weefsel. Blokkades kunnen worden opgeheven en energie kan weer stromen.


Doel is herstel van het natuurlijk evenwicht zowel lichamelijk als psychisch. Blokkades en verstoring in het lichaam kunnen worden opgespoord en via de reflexzones worden behandeld. Dit heeft een ontspannend, helend, verzachtend of stimulerend effect, afhankelijk van het doel.

De voetreflexoloog stelt geen diagnose en geneest niet, dat doet het lichaam zelf.


Voor wie?
Voetreflexologie werk in op vele systemen dus geschikt voor mensen met uiteenlopende klachten. Ook bij stress, als hedendaags probleem of bijvoorbeeld overgangsklachten kan een behandeling zinvol zijn.


Verschillende behandelingen

Na een intake gesprek (aard klacht, medisch verleden, medicijngebruik, etc.) wordt samen met de cliënt een behandelingplan besproken. Afhankelijk van de klachten en het doel zijn er verschillende mogelijkheden:
  • Behandeling gericht op specifieke klacht bijvoorbeeld hoofdpijn, gewrichtspijn, overgangsklachten etc, etc.

  • Gericht op ontspanning en herstellen van energiebalans door metamorfose behandeling op de voeten. Dit is een helende, ontspannende, energetische massage. Het ondersteunt de emotionele processen en heeft een versterkende werking op de levenskracht. Dit werkt ook bij zwangere vrouwen door op het ongeboren kind. Deze behandeling vermindert stress en brengt rust. Dit is een aan te raden therapievorm, ook bijvoorbeeld bij vermoeidheid of herstel na de bevalling. Zie zwangerschapsreflexologie.

Lid van:

Ik ben aangesloten bij de VBAG, deze beroepsvereniging stelt hoge eisen aan opleiding en nascholing. Daarom is in veel gevallen vergoeding mogelijk bij uw zorgverzekering.

  • VBAG vereniging ter bevordering alternatieve geneeswijzen
  • NVVT nederlandse vereniging voor voetreflextherapeuten
  • RBCZ register beroepsbeoefenaren complementaire zorg

Bel of mail voor meer informatie met Irma Kuiper: 072-5742467 irmakuiper@quicknet.nl